dijous, 17 de gener del 2008

Actes per la IX Fira de Sant Sebastià

En motiu de la IX Fira de Sant Sebastià, l'Ajuntament de Silla i la Falla Reis Catòlics ens han demanat la nostra presència. Concretament, els membres de la Colla el Garbí farem un passacarrer i també eixirem amb el grup de la Dansa dels Porrots.

Pel que fa a la Falla Reis Catòlics anirem acompanyant-los en la primera "arreplegà" que faran per a aquestes falles 2008.

Els actes seran el proper diumenge 20 de gener al migdia i per les instal·lacions de la Fira.

dilluns, 14 de gener del 2008

Pensaments casolans



Presentació-concert del llibre “Pensaments Casolans”

Divendres dia 18 de Gener de 2008

Centre Cívic

Gilet de la Baronia (Camp de Morvedre)

Organitza Associació Cultural “La Vall de Toliu”. Gilet

Les Albaes, l'Ú, l´Ú i Dos, l'Ú i Dotze i les Riberenques són les diferents formes musicals de cant que constitueixen el que s'anomena Cant d'Estil o Cant Valencià d'Estil i que arrepleguen dins les seues estructures alguns dels trets més característics de la tradició musical mediterrània: la melismació, l'afinació atemperada, la llibertat rítmica, improvisació melòdica i textual, etc.

“El cant d’estil és, indubtablement, el cim estètic del patrimoni sonor valencià; la seua principal producció “artística”; la seua màxima aportació “comercial”. Com les altres formes musicals amb què comparteix gènesi i implantació –el flamenc, el fado portugués, el rebètiko grec, el blues americà, l’arabesk turc, el raï algerià.....— el seu origen s’ha de cercar en el solapament de dos processos esdevinguts de forma simultània: la confluència de repertoris musicals rurals amb formes de vida urbanes i, amb això, l’aparició d’un públic nombrós i susceptible de trobar-hi un gaudi estètic. Aquesta nova “mirada de l’altre” propicià l’estilització de gèneres que fins aleshores havien estat més funcionals –subsidiaris del ball, en alguns casos; d’ús íntim o domèstic, en uns altres— tot donant lloc a un fenomen que la irrupció de la indústria musical a primeries del segle xx acabà d’enllestir” (J. V. Frechina).

Els darrers anys hem assistit a un notable increment del nombre de cantadors i cantadores, tot fruit del treball de les escoles de cant patrocinades per alguns ajuntaments i l’entusiasme d’algunes de les figures més destacades d’aquesta especialitat.

Malauradament, no ha ocorregut el mateix pel que fa als versadors. A hores d’ara, la nòmina de versadors en actiu és perillosament minúscula i insuficient. Essent tots ells autodidactes i sense cap escola que puga garantir un futur relleu generacional.

Davant d’aquest panorama vam decidir enllestir la redacció del llibre Pensaments casolans. Els propòsits del qual s’expressen ben definits al mateix pròleg del llibre:

“Aquest llibre és un obsequi adreçat a qui --com nosaltres-- gaudiu amb els elements que ens proporciona la cultura tradicional. Cantadors, versadors o aficcionats trobareu ací el fruit de la inspiració quotidiana expressada mitjançant els recursos de la poesia oral improvisada. És el pensament ràpid i fugaç concretat en el curt espai dels cinc versos que formen les versades valencianes. Segons com, és un art que d'efímer en té molt; un xic sols de permanent; i un poc més de costumista. És l'exercici de l'oralitat traduït a paper per tal de fer-lo més abastable. Tractem de veure la vida resumida en breus fraccions, tal i com els nostres avantpassats ja ho van fer amb les cobles, les dites, els trellats i refranys: és la saviesa del dia a dia. Voldríem, així mateix, que aquest recull fóra l'estímul per a aquells que vulgueu endinsar-vos en el fascinant món del vers popular, tot mostrant que les versades valencianes poden tractar els temes més diversos i no sols les glòries del regionalisme més ranci.

D'altra banda, les escoles de cant hi trobareu material suficient per practicar el dictat del vers entre els propis alumnes així com recursos per tal de motivar la creació d'altres nous”.

Josemi Sànchez i Trini Carballo, autors de Pensaments casolans, hem adoptat la via de l’autoedició del llibre tot i que esperem el recolzament ‘algunes institucions. És per això que hem organitzat un concert-presentació –a realitzar en diferents localitats valencianes-- amb la presència dels autors així com de destacades figures del Cant valencià d’estil.

La dinàmica d’aquest concert consistirà en mostrar els diferents gèneres i variants del cant d’estil, el treball i el paper del versador així com establir un diàleg entre el públic i el versador, qui improvisarà els versos a partir dels temes proposats pel mateix públic.

Cantadors:

* Josep Aparicio, “Apa”: mestre de cant de l’Escola del Grup de Danses “El Poblet” de Godella. Membre del grup de música tradicional La Beniterrània.

* Teresa Segarra, “Teresa de Paterna”: mestra de cant a l’Escola del Museu Comarcal de l’Horta (Torrent) i a la del Grup de Danses “L’Olivar” d’Alaquàs. Membre del grup de música tradicional La Beniterrània.

* Trini Carballo: professora d’ensenyament primari, co-autora del llibre Pensaments casolans i alumna de l’Escola de Cant de Godella.

* Toni Guzman: professor d’ensenyament secundari, autor de l’estudi lingüístic que acompanya el llibre Pensaments casolans, recopilador del folklore musical tradicional valencià i membre de la Colla Brials.

Versador:

* Josemi Sànchez: dolçainer i versador. Co-autor del llibre Pensaments casolans. Membre del grup de música tradicional valenciana Sonadors de la Guaita

Rondalla de corda i vent de Godella.

dijous, 10 de gener del 2008

Escola de dolçaina i tabal

En 2008 continuem amb l'escola de dolçaina i tabal, amb el nostre amic Josemi Sànchez com a professor. Les classes de dolçaina són els dimecres de 17h fins 21h i les de tabal de 18h fins 21h. Si esteu interessades en aprendre a tocar qualsevol dels dos instruments, poseu-vos en contacte amb nosaltres.

Quant més siguem més riurem!!

Presentació de la Colla