L’escola de dolçaina de Silla va començar el 1996 i de la mà del mestre Josemi Sánchez es va consolidar al llarg dels 13 anys d’activitat continuada. Gràcies a la voluntat i les inquietuds d’un grup de gent compromesa del poble es va formar la colla de dolçainers i tabaleters el Garbí, a l’any 2000. Durant aquest temps la dolçaina ha estat present a les falles, les processons, els balls i altres manifestacions populars, sense oblidar-nos de la Dansa dels Porrots.
Enguany, des de l'Ajuntament de Silla i amb Antonio Benches al capdavant i com a principal responsable, s’ha pres la decisió de llevar la dotació econòmica que garantia la continuïtat de l’escola de dolçaina i tabal. Des del Garbí volem manifestar el nostre absolut rebuig a aquesta decisió que no entenem ni compartim de cap manera. No la compartim perquè ve promoguda per l’àrea de cultura de l’Ajuntament de Silla. Quina promoció de la cultura valenciana és eliminar una escola de dolçaina amb 13 anys d’història? No la entenem perquè es pren a mitjans del mes d’octubre, sense oferir cap altra alternativa, i quan els alumnes ja no podem rebre classes a altres pobles perquè els cursos estan tancats.
2 comentaris:
Hola, sòc Antonio Benaches, regidor de cultura de l'Ajuntament de Silla. He tardat alguns dies en respondre perque volia estar segur del que vaig a dir-vos, i hui ja ho estic.
En primer lloc, voldria felicitar-vos per tindre un blog i utilitzar-lo (encara que en este cas siga per a queixar-vos de la meua gestió). Trobe que és important que les associacions s'acostumen a utilitzar les noves tecnologies.
En segon lloc, i entrant ja al tema, voldria demanar disculpes a tota la gent que s'haja sentit mal en este procés, especialment als alumnes de les clases de dolçaina i tabal, que han estat un temps sense saber que passava. Molt pronte rebran noticies de l'Ajuntament.
En tercer lloc, voldria explicar-vos el que va a passar amb les clases. Des de l'Ajuntament, i en concret des de l'àrea de cultura, considerem que despres de 13 anys, ja es hora de donar-li la importància que cal a l'ensenyament de dolçaina en Silla i per això, al mes de gener començarà a impartir-se com a extraescolar al Conservatori Municipal de Musica, i al curs vinent es podrà triar com a instrument entre l'oferta reglada de grau mitjà. Pensem que d'esta forma estem reconeguent el valor d'este instrument tan nostre i que es garantitza així la pervivència en el temps del mateix. Poc a poc, tindrem músics profesionals en Silla amb titolació oficial de dolçaina. I si hi ha cap persona que no tinga ganes de fer els estudis oficials, podra cursar l'assignatura extraescolar sense matricular-se de la resta.
Pensem que és una bona forma de promocionar la dolçaina, i que és un pas important per profesionalitzar l'instrument. El temps dirà.
Per tant, no us preocupeu, que tindrem dolçaina i tabal en Silla per molts anys més!
I per acabar, només dir que fou al 1996 quan un govern municipal socialista començà les clases de dolçaina al poble i ara al 2010, quan altre govern també socialista les inclou com a ensenyament reglat del conservatori per a donar-li més categoria.
Si cap persona desitja una explicació amb més detall, em podeu trobar quasi sempre al Casal Jove (C/ Juan Ramon Jimenez, 1), on estaré encantat d'atendre-vos.
Atentament,
Antonio Benaches Bodí.
Regidor de Cultura.
Ajuntament de Silla
Antonio,
gràcies per respondre, encara que siga el 16 de novembre, per a dir que les classes començaran en gener de 2010. Has tardat en fer-ho i per a continuar en el despropòsit encara escrius que els alumnes de l’escola de dolçaina i tabal “molt prompte rebran notícies de l’Ajuntament”. Prompte és el mes de desembre quan el curs normalment comença en octubre? A nosaltres ens pareix que no tens res a dir als alumnes perquè no pots presentar una alternativa a allò que s'estava fent durant 13 anys, segurament per una falta de planificació de la teua gestió. Ni tan sols t'has molestat, tu o algú de l'àrea de cultura, en informar als alumnes dels canvis que s'anaven a produir. A més, l'alternativa que ara presentes no parla de terminis concrets, condicions econòmiques, professorat, aules, etc.
La dolçaina començarà al conservatori com a activitat extraescolar, amb un poc de sort, a gener de 2010 i tindrà exactament el mateix reconeixement oficial que tenia abans, és a dir, cap. Per tant, amb aquest canvi no entenem que es dignifique més el nostre instrument i ens podria fer pensar que tot açò és una maniobra per a desfer-se d'alguna persona, cosa que no volem ni imaginar.
Parles de la professionalització de la dolçaina però, què fem del tabal? Has pensat que, malgrat que no es pot estudiar al Conservatori, seria molt interessant oferir classes d'aquest instrument com s’ha estat fent els cursos anteriors?
Com a Colla formada per un grup de gent que toquem perquè ens agrada i no esperem viure d’açò, volem que la dolçaina i el tabal siguen cada vegada uns instruments més populars al nostre poble, és a dir, que estiguen presents en totes les festes i manifestacions de la nostra cultura i que, en definitiva, siguen uns instruments vius i representatius. Eixa és la finalitat de la nostra existència.
El que qüestionem (i no compartim) de tot aquest procés són les formes, ja que de l'alternativa en sabem ben poc. Si realment tens la voluntat i el compromís de que la dolçaina siga un instrument amb “més categoria i importància”, perquè no has iniciat aquest canvi abans i així poder haver començat el curs amb normalitat? En el millor dels casos es perdrà tot un trimestre d’ensenyament per falta de previsió i planificació de la teua gestió i l’únic que hem obtingut és una disculpa pública, entenem que forçada per la repercussió que ha tingut l’escrit al nostre blog en la gent del poble. No únicament has de demanar disculpes sinó que també deuries admetre l'error i treballar per mantindre les tradicions del poble i del país, responsabilitats que deriven del càrrec de regidor de cultura.
Gràcies per visitar-nos,
El Garbí.
Publica un comentari a l'entrada